Lyden av Grønland - Hans Philip Einarsen (Norsk Museumstidsskrift)
Sammendrag Denne artikkelen handler om lyd, og hvordan våre lydomgivelser kan være med på å forme vår opplevelse av virkeligheten. Ved hjelp av blant annet Steven Felds teorier om lyd og Charles Sanders Peirces semiotikk, er det mulig å forstå lyd som tegn. Som lyttere fortolker vi lydene ut fra situasjonen vi befinner oss i, og med de erfaringene vi bærer med oss. Ulike mennesker med ulike erfaringsbakgrunner vil derfor tolke de samme lydene forskjellig. Med byområdet Grønland i Oslo som utgangspunkt, belyser denne artikkelen hvordan mennesker har en relasjon til sine lydomgivelser og kan fortelle om komplekse samfunnsforhold. Lydene på Grønland viser til både fellesskap og tilhørighet, men også til fremmedfølelse, kontroll og frykt.