OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN SERBEST ZAMAN ETKİNLİKLERİNE İLİŞKİN UYGULAMALARININ İNCELENMESİ - Arzu Özyürek; Yasemin Aydoğan (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada, okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin, serbestzaman etkinliklerine ilişkin uygulamalarının incelenmesi amaçlanmıştır. Okulöncesi eğitim kurumlarında görev yapan 110 öğretmenin çalışma grubuna dahiledildiği çalışmada, araştırmacılar tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu veSerbest Zaman Anket Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde ve frekansdağılımları dikkate alınmıştır. Araştırma sonucunda; okul öncesi eğitimkurumlarında genellikle tüm ilgi köşelerinin bulunduğu ve sanat çalışmalarına yerverildiği görülmüştür. Öğretmenleri ilgi köşelerine daha çok okul yönetiminindesteğiyle materyal sağladıkları, serbest zaman etkinliklerini planlarken amaç vekazanımları dikkate aldıkları, daha çok çocukların tercihlerine önem verdikleri vebu etkinliklere 45 ila 60 dakika zaman ayırdıkları bulunmuştur. Çocukların tercihettikleri köşeler ve sanat çalışmalarının cinsiyetlerinden etkilendiği, öğretmençocukpaylaşımının en fazla olduğu evcilik köşesinde çocukların daha fazla vakitgeçirdikleri dikkat çekmiştir. Ayrıca aile katılımının genellikle materyal desteğisağlama şeklinde gerçekleştiği bulunmuştur. Çalışma sonuçları ve literatür bilgileriışığında çeşitli öneriler geliştirilmiştir.