Autorstwo „Ostatniego kuszenia Chrystusa” - Marcin Dulemba (Kwartalnik Filmowy)
Dulemba dokonuje analizy tropów literackich obecnych w Ostatnim kuszeniu Chrystusa Martina Scorsese. Interesują go przede wszystkim rozbieżności między filmową wersją Ostatniego kuszenia… a jej literackim pierwowzorem. Autor stara się również określić, na ile antychrześcijańska filozofia Fryderyka Nietzschego, pod której ogromnym wpływem pozostawał Nikos Kazantzakis, przeniknęła do filmu Scorsese. Autor podważa przy tym dość popularny pogląd, jakoby Ostatnie kuszenie… płynnie wpisywało się w neopogańską ideologię Ruchu Nowej Ery (New Age). Ostatecznie, uznając dialektyczną walkę przeciwieństw za centralną problematykę omawianego przez niego filmu, Dulemba rozpatruje Ostatnie kuszenie… w kontekście antagonizmów obecnych w twórczości Fiodora Dostojewskiego, który – podobnie jak Scorsese – uważał, że wiara człowieka dopóty pozostaje dynamiczna, dopóki jest prawdziwa.