ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНА МОДЕЛЬ БІЗНЕС-АКСЕЛЕРАТОРА ЯК ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ СТРУКТУРИ - Оксана Лабунська (Економіка та суспільство)
В статті обґрунтовано модель бізнес-акселератора як підприємницької структури з власною організаційною логікою, фінансовою моделлю, управлінськими функціями та системою оцінювання ефективності. Запропоновано класифікацію акселераторів за джерелом доходу, адаптивний алгоритм створення з урахуванням цільової функції, ресурсної бази, галузевої орієнтації та регіональних чинників. Розроблено систему ключових показників ефективності для аналізу результативності програм на різних етапах їх життєвого циклу. Проведено порівняльний аналіз українських та міжнародних моделей акселераторів. Сформульовано практичні рекомендації щодо запуску та розвитку акселераторів в умовах інноваційної економіки. Результати можуть бути використані в проєктах підтримки підприємництва, інноваційній політиці та освітньо-інституційних ініціативах.