Beç Tavuklarında (Numida meleagris) Sayısal Görüntü Analizi ve Matematiksel Formüller Kullanılarak Yumurta Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi - Hasan Eleroğlu (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bu araştırmada, Tarım ve Orman Bakanlığı, Yozgat Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü Üretim İstasyonunda 1240 metre rakımda yetiştirilen 42 haftalık yaşta olan Beç Tavuklarına (Numidae meleagris) ait 200 adet yumurta kullanılmıştır. Bireysel yumurta ağırlıkları ile birlikte, 5184×3456 piksel boyutunda 72 piksel/inç çözünürlükte görüntüleme yapılmıştır. Elde edilen görüntüler üzerinden ortalama Objektif Alan (16,07 cm2), Çevre (15,82 cm), Dairesellik (0,81), Yükseklik (5,17 cm), Genişlik (4,04 cm), Gri Değeri (82,82), Taban Yarıçapı (2,02 cm), Uzun yarı yüksekliği (2,96 cm), Kısa yarı yükseklik (2,20 cm) değerleri sayısal görüntü analizleri yapılarak belirlenmiştir. Elde edilen veriler üzerinden ortalama Elongasyon (1,28), Şekil İndeksi (78,27) hesaplanmıştır. Bireysel yumurta ağırlıkları kullanılarak ortalama yüzey alanı (55,43 cm2), boy (5,16 cm), en (3,77 cm), elongasyon (1,37), şekil indeksi (73,01), hacim (40,14 cm3), yüzey/hacim oranı (1,38), kabuk ağırlığı (3,17 g), kabuk kalınlığı (0,28 mm), gözenek sayıları (6666,25; 5132,39; 5011,12 adet), gözenek yoğunlukları (120,32; 92,56; 90,31), sarı oranı (14,85), sarı ağırlık (5,95 g), ak ağırlığı (30,75 g), ak oranı (77,21) gibi parametreler hesaplanmıştır. Gri değeri bakımından yumurtalar 90, Şekil indeksi bakımından yumurtalar 79 ve ağırlık bakımından 43 olacak şekilde 3 gruba ayrılmış, her grubun diğer özellikler üzerine etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak elde edilen verilerin bilimsel çalışmalarda kullanılabileceği düşünülmektedir.