پهنه‌بندی رقومی واحدهای خاک با استفاده از مدل درختان تصمیم‌گیری تصادفی در استان گلستان - محمدرضا پهلوان راد; فرهاد خرمالی; نورایر تومانیان; فرشاد کیانی; بایرام کمکی (پژوهش‌های حفاظت آب و خاک)
نقشه‌‌های خاک از منابع عمده اطلاعات برای مدیریت اراضی، منابع طبیعی و محیط زیست هستند. استفاده از روش-های نقشه‌برداری رقومی باعث کاهش هزینه و صرفه‌جویی در زمان در مطالعات شناسایی خاک می‌گردد. روش نمونه‌برداری مکعب لاتین مشروط (cLHS ) جهت تعیین محل نقاط نمونه‌برداری و تکنیک درختان تصمیم‌گیری تصادفی (RF ) جهت تخمین نقشه زیر‌گروه‌های خاک در سطحی حدود 85000 هکتار از اراضی استان گلستان مورد ارزیابی قرار گرفتند. 12متغیر محیطی شامل خصوصیات زمین، واحدهای ژئومورفولوژی و شاخص پوشش گیاهی به عنوان تخمین‌گر مورد استفاده قرار گرفته شدند. نتایج نشان داد که تعداد کلاس‌های خاک موجود در سطح زیر گروه‌های بزرگ ‌خاک در محدوده مورد مطالعه 11 کلاس بود. کمترین مقدار خطای تخمین نمونه‌های اعتبار سنجی در مدل سازی 53/52 بدست آمد. نتایج نشان داد که کلاس‌هایی که نمونه بیشتری داشتند خطای کمتری داشتند. کلاس‌های جیپسیک آکویی‌سالیدز با 22، آکوئیک کلسی‌زرپتز با 9 و تیپیک هاپلوزرپتز با 22 نقطه مشاهداتی به‌ترتیب دارای خطای 22، 25 و 37 درصد بودند. کلاس‌های جیپسیک هاپلوزرپتز با 6، تیپیک آکویی‌سالیدز با 5، تیپیک کلسی‌زرپتز و تیپیک کلسی‌زرولز با 4 و تیپیک هالوآکوئپتز با 3 نقطه مشاهداتی دارای خطای 100 درصد بودند. بین متغیر‌های مختلف شاخص پوشش گیاهی، ژئومورفولوژی، ارتفاع و جهت شیب دارای بیشترین اهمیت در تخمین کلاس بودند. نتایج نشان داد که روش‌ RF می‌تواند یک روش قابل اعتماد و با دقت مناسب باشد که با تعداد نمونه کم تخمین قابل قبول ارائه می دهد.