AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKASI: SORUMLULUK VE İNKÂR İKİLEMİ - Ceren Uysal Oğuz (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Amerika Birleşik Devletleri (ABD), dünyanın enbüyük ekonomisi ve ikinci büyük sera gazı emisyonu üreticisi olarak küreseliklim değişikliği ile mücadele konusunda en önemli aktörlerden birisidir.George W. Bush yönetimi 2001’de ABD’nin Kyoto Protokolü’nden çekildiğini açık-lamış,bu nedenle Kyoto Protokolü hedeflenen emisyon indirimini sağlamakta yetersizkalmıştır. Ocak 2009’da göreve gelen Başkan Obama’nın ikinci döneminde iseABD’nin hem federal hem de uluslararası düzeyde iklim değişikliğine uyum veemisyon azaltım faaliyetleri art-mıştır. 2016 Dünya Günü’nde 175 ülkeninimzaladığı Paris Anlaşması sürecinde Obama, iklim değişikliği ile mücadeledesorumluluk almaya ve uluslararası liderlik rolünü üstlenmeye hazır olduklarınıaçıklamıştır. Ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından, Kasım 2016’daABD’de gerçekleşen başkanlık seçimini kazanan Donald J. Trump, görevebaşladıktan sonra ülkesinin Pa-ris Anlaşması’ndan çekileceğini ilan etmiştir.Böylece bir kez daha, iklim değişikliği ile uluslararası mücadelede ABDsorumluluk ve yükümlülük üstlenmekten kaçınan bir konum benimsemiştir. Buçalışmada iklim değişikliği konusunda özellikle Obama ve Trump’ın söylemleri veizledikleri politikalar incelenerek, sorumluluk üstlenme ya da iklimdeğişikliğini inkâr ikilemi tartışılmıştır.