Mobil Uyumlu PREDIABE-TR Web Sayfasının Oluşturulması, Kapsamı, Kalitesi ve Kullanılabilirliğinin Değerlendirilmesi - Güven Barış Cansu; İbrahim Topuz; Sebahat Gözüm; Yusuf Güver (Journal of Nursology)
Amaç: Çalışmanın amacı prediyabetli bireylerin bilgilenmeleri amacıyla bir web sayfası oluşturulması, kapsamı, kalitesi ve kullanılabilirliğinin değerlendirilmesidir.Yöntemler: Metodolojik tipte yürütülen bu çalışmada, Prediabe-TR web sayfası (prediabe-tr.net) araştırmacılar tarafından WordPress içerik yönetim sistemi kullanılarak hazırlanmıştır. Prediabe-TR web sayfası 10 uzman ve 53 prediyabetli birey tarafından değerlendirilmiştir. Predibe-TR web sayfasının içeriği uzmanlar tarafından Davis tekniğiyle, kalitesi ise Tüketici Sağlığı Bilgileri için Kalite Kriterleri ölçüm aracı (Quality Criteria for Consumer Health Information-DISCERN) ile değerlendirilmiştir. Web sayfasının kullanılabilirliği prediyabet tanısı olan katılımcılar tarafından Web Sayfasının Kullanılabilirliğini Değerlendirme Formu (System Usability Scale-SUS) ve Prediabe-TR web sitesinde olmasını istediği özellikleri sorgulayan açık uçlu sorular ile değerlendirmiştir.Bulgular: Prediabe-TR web sitesine ilişkin kapsam geçerlik indeksi 0,94, kalitesine ilişkin DISCERN güvenirlik puan ortalaması 33,4±2,8, bilgi kalitesi puan ortalaması 39,3±1,6, genel kalite puan ortalaması 5 puan üzerinden 4,8±0,4 ve DISCERN toplam puan ortalaması 75 puan üzerinden 72,7±4,3 bulunmuştur. Prediyabeti olan katılımcılar Prediabe-TR web sitesinin kullanılabilirlik düzeyini 100 puan üzerinden 67,6 olarak hesaplanmıştır. Katılımcılar her bir maddeye 4 puan üzerinden ortalama 2,7 puan vermişlerdir. Sonuç: Prediabe-TR web sitesi, prediyabetli bireyler için bilgi edinme sürecini pratik ve ekonomik bir seçenek olarak sunmaktadır. Web sitesinin kapsamı, kalitesi ve kullanılabilirliği hem uzmanlar hem de kullanıcılar tarafından olumlu değerlendirilmiştir. Gelecek çalışmalarda, Prediabe-TR web sitesinin farklı yaş ve eğitim düzeylerindeki bireyler için kullanılabilirliğinin artırılması ve etkisinin değerlendirilmesi önerilmektedir.