Питання розвитку педагогічної освіти на сторінках вітчизняної духовної періодики (середина 80-х – перша половина 90-х рр. ХІХ ст.) - Tetiana Tverdokhlib (Педагогічний дискурс)
У статті розглянуто висвітлення питання розвитку педагогічної освіти на шпальтах журналів «Православный собеседник», «Православное обозрение», «Богословский вестник», «Церковный вестник», «Волынские епархиальные ведомости» у середині 80-х – першій половині 90-х рр. ХІХ ст. Визначено, що у публікаціях цих періодичних видань представлені думки стосовно розвитку педагогічної освіти у навчальних закладах Православної Церкви. Вдалося встановити, що у середині 80-х – першій половині 90-х рр. ХІХ ст. порівняно з другою половиною 60-х рр. ХІХ ст. – 1884 р. відбулось значне скорочення тематичного спектру ідей, які стосувалися педагогічної освіти у навчальних установах духовного відомства. Зроблено висновок, що вони, в основному, стосувались змін у змісті педагогічної освіти, її навчально-методичного забезпечення, форм організації педагогічної підготовки, а також кадрового забезпечення викладання педагогіки та педагогічно орієнтованих предметів.