Tütün Atığı ve Buğday Samanı Uygulanmış Toprakta Üreaz Aktivitesi ve Kinetiği - İmanverdi Ekberli; Nalan Kars; Rıdvan Kızılkaya (Journal of Agricultural Sciences)
Bu araştırmada, topraklara %5 düzeyinde uygulanan tütün atığı ve buğday samanının üreaz aktivitesi ve kinetiği üzerine etkisi bir inkübasyon denemesi ile saptanmıştır. Bu amaçla, killi tın bünyeli deneme toprağına organik atıklar, kuru ağırlık üzerinden %5 oranında karıştırılmış ve 30 gün süre ile 25±0.5 C’de inkübasyona bırakılmıştır. İnkübasyon sonunda alınan örneklerin, farklı substrat konsantrasyonları %0, %1, %2, %4, %6, %8, %10 ve %12 , inkübasyon periyotları 0, 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 saat ve sıcaklıklarındaki 0, 10, 20, 30, 40 ve 0C üreaz aktivitesi ve kinetik parametrelerindeki değişimler araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, topraklara tütün atığı ve buğday samanı uygulamasının üreaz aktivitesini artırdığı belirlenmiştir. Ayrıca, reaksiyon hızının kontrolde %8’lik substrat düzeyine, tütün atığı ve buğday samanı uygulamasında ise %10’luk düzeyine kadar artış gösterdiği ve bu düzeylerden sonra değişmediği belirlenmiştir. Hem kontrol hem de organik atık uygulanmış topraklarda tüm substrat konsantrasyonlarındaki en yüksek reaksiyon hızları 500C’lik inkübasyon sıcaklığında saptanmıştır. Tüm uygulamalarda en yüksek Vmax ve Km değerleri 40 ve 500C’de, en yüksek Vmax/Km oranları kontrol uygulamasında 50 0C’de, tütün atığı ve buğday samanı uygulamasında ise 0C’de belirlenmiştir