Z profesorem Tomaszem Giaro rozmawia Maciej Jońca - Maciej Jońca (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Tomasz Giaro jest jednym z najbardziej znanych polskich badaczy prawa rzymskiego. Urodzony 22 stycznia 1951 r. we Wrocławiu, w 1972 r. ukończył studia na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W 1978 r. obronił tam doktorat na temat excusatio necessitatis, a w 1988 r. uzyskał habilitację na podstawie monografii Dogmatische Wahrheit und Zeitlosigkeit in der römischen Jurisprudenz. Pracował między innymi w Instytucie Historii Prawa Europejskiego im. Maxa Plancka we Frankfurcie nad Menem. W 2011 r. otrzymał Nagrodę Fundacji na rzecz Nauki Polskiej za interdyscyplinarną analizę pojęcia prawdy w doktrynach prawnych od starożytności do współczesności. W prezentowanym wywiadzie Tomasz Giaro omawia znaczenie dla historii prawa takich postaci, jak Leon Petrażycki, Max Kaser, Henryk Kupiszewski, Reinhard Zimmermann, Paul Koschaker i Pier Giuseppe Monateri.