بررسی انواع فن‌آوری‌‌های تولید هیدروژن و تعداد اختراع‌های ثبت‌شده در برخی از فن‌آوری‌‌های پرکاربرد - سارا محمودیان یونسی; علیرضا پارسای; مجید زندی (Pizhūhish-i Naft)
امروزه و در عصر انرژی (انقلاب صنعتی پنجم)، رقابت جهانی برای جایگزینی انرژی‌های پاک به‌شدت در حال گسترش است. این موضوع، باعث روی آوردن بسیاری از کشورها به‌سمت استفاده از هیدروژن به‌عنوان یک منبع اولیه انرژی پاک و تجدیدپذیر شده است. در گذشته هیدروژن تنها به‌عنوان یک عنصر کاربردی در صنایع و پس از آن به‌عنوان یک سوخت شناخته می‌شد. اما امروزه، به‌دلیل این موج اشتیاق به هیدروژن، نگرش به هیدروژن تغییریافته است. در حال حاضر، هیدروژن هم به‌عنوان یک منبع سوخت پاک و هم یک خوراک به‌ویژه صنایع پتروشیمی در نظر گرفته می‌شود. در این مقاله، انواع روش‌های مهم تولید هیدروژن بررسی‌شده است. به‌منظور تحلیل فن‌آوری‌‌های به‌کاررفته در تولید هیدروژن، می‌بایست وضعیت گذشته و فعلی هر فن‌آوری‌ را مورد موشکافی قرار داده و با توجه به آن، آینده فن‌آوری‌‌های مورداستفاده در تولید هیدروژن را پیش‌بینی نمود. به همین علت تحلیل اختراع روی چندین روش تولید هیدروژن انجام‌شده است. به‌منظور بررسی تعداد اختراع از پایگاه داده لنز استفاده‌شده است و کلیدواژه‌های مربوط به هر فن‌آوری‌ در این پایگاه جستجو شده است. تحلیل اختراع برای 5 فن‌آوری‌ اصلاح ریفورمینگ بخار متان ، آذرکافت (پیرولیز)، گرماکافت (ترمولیز)، برق‌کافت (الکترولیز) و گازی‌سازی زغال‌سنگ انجام‌شده است. با توجه به تحلیل اختراع انجام‌شده، فن‌آوری‌‌های اصلاح ریفورمینگ بخار متان، گرماکافت و گازی‌سازی زغال‌سنگ در حال حاضر به مرحله بلوغ خود رسیده‌اند و فن‌آوری‌‌های آذرکافت و برق‌کافت هم‌چنان در مرحله رشد خود قرار دارند. هم‌چنین طبق تحلیل انجام‌شده عمده کشورهای ثبت‌کننده اختراع برای هر 5 فن‌آوری‌ بررسی‌شده، ایالات‌متحده آمریکا، حوزه مربوط به سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO)، سازمان ثبت اختراع اروپا و چین بوده است.