Wykorzystanie struktur FPGA do implementacji algorytmów cyfrowego przetwarzania sygnałów - Stanisław GRZYWIŃSKI; Krzysztof ACHTENBERG (Problemy Mechatroniki)
W artykule opisano zaprojektowany, wykonany praktycznie oraz przebadany dwukanałowy tor cyfrowego przetwarzania sygnału z układem FPGA (Field-Programmable Gate Array), w którym zaimplementowano algorytmy DSP. Opracowany dwukanałowy system pozwala na weryfikację opracowanych algorytmów przetwarzania i estymacji parametrów sygnału radiolokacyjnego o częstotliwości pośredniej implementowanych w równoległej, sprzętowej architekturze FPGA.