VOC GAZ SALINIM DEĞERLERİNİN MATEMATİKSEL MODELLENMESİ - Haldun Ender Erdem; Hamza Çınar (Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi)
Bu çalışmada, Türkiye'de mobilya üretim süreçlerinde sıklıkla kullanılan orta yoğunluktaki lif levha (MDF), yonga levha, kayın kaplama, papel kaplama, selülozik, poliüretan ve su bazlı verniklerin uygulanmasında VOC gazlarının (Benzen ve Toluen) emisyonlarının belirlenmesi araştırılmıştır. Elde edilen sayısal sonuçlar Mathematica programındaki Fitting yönetimi kullanılarak, VOC gazlarının salınma miktarlarını zamana bağlı olarak bir denklem (her bir deney numunesi için) şeklinde elde edilmiştir. Bu denklem kullanılarak salınım sürecinde istenen herhangi bir zaman anı için VOC salınım miktarı belirlenebilir. Buna ek olarak VOC gazlarının ne zaman sıfır olacağı ve maruziyet değerlerinin altında kalacağı elde edilen denklemlerin çözümünden hesaplanabilir. Üretici firmalar, ürünlerdeki VOC gazları maruziyet değerinin altında olduğunda ürünlerini satış için piyasalara arz edebilirler.