Jeopolitik Açıdan Kıbrıs Adası ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti - Hakan Bostan; Mesut Doğan (Doğu Coğrafya Dergisi)
Kıbrıs, Akdeniz’de bulunan en büyük üçüncü adadır. Adanın yerleşme tarihi İlk Çağ’a kadar uzanmaktadır. Adanın %35,04’ünü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti, %59,56’sını ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi oluşturmaktadır. Kıbrıs Adası, Doğu Akdeniz’de stratejik bir konumda bulunmaktadır. Jeopolitik açıdan Kıbrıs Adası ve özelde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti önemli bir ülkedir. Dünya’nın en karışık Orta Doğu ve Afrika ülkelerine yakınlığı, yeni keşfedilen doğal gaz kaynaklarının bulunması nedeniyle adanın jeopolitik önemi her geçen gün artmaktadır. BM örgütünün 2004 yılında adayı tek devlet olarak birleştirme çabaları Rum tarafının halk oylamasını kabul etmemesi nedeniyle sonuçsuz kalmıştır. Sonuç olarak; Kıbrıs Adası’nın BM kontrolünde “yeşil hat” ile ayrılması, Türkiye dışında hiçbir ülke tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınmaması, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin iki toplum arasındaki anlaşmazlıklara rağmen Avrupa Birliği’ne Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla girmesi en önemli sorunları oluşturmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte bu sorunları çözmek maksadıyla gerek BM örgütü gerekse uluslararası diğer örgütlerle etkin siyaset yürütmelidir.