Wpływ logistycznej obsługi klienta w e-commerce na zakupy w sklepie internetowym - Daniel Tokarski; Justyna Fałek (Zarządzanie Innowacyjne w Gospodarce i Biznesie)
Artykuł koncentruje się na analizie roli logistycznej obsługi klienta w sektorze e-commerce, wykorzystując przykład StrefaSupli.pl – sklepu internetowego specjalizującego się w sprzedaży suplementów diety. Podkreśla, że efektywna logistyka jest kluczowym czynnikiem wpływającym na konkurencyjność sklepu oraz zadowolenie klientów. Artykuł omawia główne elementy logistycznej obsługi. Szczególna uwaga poświęcona została strategiom minimalizowania błędów w realizacji zamówień oraz optymalizacji procesów, które wpływają na terminowość dostaw. Wskazano również na znaczenie komunikacji z klientem w kontekście logistyki – informowanie o statusie zamówienia, możliwość śledzenia przesyłek oraz elastyczne procedury zwrotów i reklamacji. Przykład StrefaSupli.pl ilustruje, że spersonalizowane podejście do logistyki, w tym szybka realizacja zamówień oraz dbałość o ich odpowiednie zabezpieczenie, buduje lojalność klientów i pozytywny wizerunek marki.