Nohut Mürdümüğü Lathyrus cicera L. Hatlarında Tohum Verimi ve Bazı Bitkisel Özellikler - Hayrettin Kendir (Journal of Agricultural Sciences)
Kaliteli kaba yemin üretildi ğ i ana kaynaklardan biri olan yembitkileri ekili şi ülkemizde istenilen düzeyde değ ildir. Yeni bitki tür ve çe ş itlerinin tar ı mı m ı za kazand ı rı lmas ı yembitkileri ekili ş inin artmas ı na yard ı mc ı olacakt ı r. Bu çal ışmada değ i ş ik ülkelerden elde edilmi ş 15 farkl ı nohut mürdümü ğ ü hatt ı n ı n Ankara koşulları nda tohum verimlerı ve baz ı bitkisel özellikleri belirlenmeye çal ışı lm ıştı r. A.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlalar ı nda 2 y ı l sürdürülen ara şt ı rma sonuçlar ı na göre; bitki boyu 52.63-72.75 cm, dal say ı s ı 5.90-10.88 adet, bakla say ı s ı 8.00-15.25 adet, ilk bakla yüksekliğ i 20.40-29.00 cm, bakla boyu 27.67-34.50 mm, baklada tohum say ı s ı 2.95-4.15 adet, biyolojik verim 251.25 —491.46 kg/da, tane verimi 81.52-198.95 kg/da, hasat indeksi % 32.70-44.90, bin tane a ğı rl ığı 34.17-67.64 g aras ı nda bulunurken, olgunla şma gün say ı s ı 85.5-89.0 olarak belirlenmi ştir. Çal ışma sonuçlar ı na göre ülkemiz koş ulları nda tarı m ı bilinmeyen bu bitkinin yetiştiriciliğinin yap ı labileceğ i ve 500, 570, 573, 575, 576 numaral ı hatlar ı n ı n diğerlerinden daha üstün oldu ğ u görülmü ştür.