Rasyona Niasin İlavesinin Damızlık Bıldırcınlarda Performansa, Yumurta Kalitesine ve Kuluçka Parametrelerine Etkisi - Esra Tuğçe Gül; Ahmet Engin Tüzün; Osman Olgun; Alpönder Yıldız (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bu çalışma niasin ilave edilmiş rasyonların damızlık bıldırcınlarda üretim performansına, yumurta kalitesine ve kuluçka parametrelerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 12 haftalık yaştaki 80 dişi ve 40 erkek (toplam 120 adet) bıldırcın 0, 20, 40 ve 80 mg/kg niasin ilave edilmiş rasyonlar ile on hafta boyunca yemlenmişlerdir. Her bir muamele grubu, her birinde 6 bıldırcın (2 erkek, 4 dişi) bulunan 5 tekerrürden oluşturulmuştur.  Rasyona niasin ilavesi dişi bıldırcınların ortalama canlı ağırlık değerlerini, yumurta verimini, yem tüketimini, yumurta kalite parametrelerini ve kuluçka parametrelerini etkilememiştir. Rasyona niasin ilavesi ile erkek bıldırcınların canlı ağırlıkları ve canlı ağırlık değişimleri azalmış ve bu azalış 80 mg/kg niasin grubu ile 0 ve 20 mg/kg grupları arasında istatistiki olarak önemli olmuştur. Rasyona niasin ilavesi ile yumurta ağırlığı ve yumurta kitlesi ilavesiz gruba göre önemli derecede artmış, aksine yemden yararlanma oranı önemli derecede düşmüştür.  Bu çalışmadan elde edilen sonuçlara göre damızlık bıldırcın rasyonlarına niasin ilavesi yumurta kalite ve kuluçka parametrelerini etkilemeden performansı ve yem değerlendirmeyi iyileştirmede etkili olup, 20 mg/kg seviyesinde niasin ilavesi yeterli olduğu tespit edilmiştir.