Kino w czasach wielkich przemian. Casus Rosja - Teresa Rutkowska (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja dwóch książek Anny Lawton: Before the Fall. Soviet Cinema in the Gorbachev Years (1992) oraz Imaging Russia 2000. Film and Facts (2004). Rutkowska pisze, że w obydwu książkach szczególnie inspirujące i ważne jest podejście do kina rosyjskiego jako narzędzia rejestrującego rzeczywistość, nie w znaczeniu prostej reprodukcji, ale przez pryzmat procesu jego powstawania, rozpowszechniania, odbioru i społecznego funkcjonowania, a przede wszystkim odcyfrowywania znaczeń ukrytych.