Kampen om familiepolitikken: Farvel til hybridregimet? - Anne Lise Ellingsæter (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Det norske familiepolitiske regimet har vært betegnet som en hybrid – en blanding av en likestilt og en tradisjonell familiepolitisk modell. Hvordan har den partipolitiske dynamikken bidratt til å forme dette regimet? Her undersøker jeg hvordan partiene har posisjonert seg når det gjelder reformer knyttet til familiepolitikkens kjerneordninger – foreldrepermisjoner, kontantstøtte og offentlig subsidierte barnehager – basert på regjerings- og stortingsdokumenter fra 1990-tallet til i dag. Hvilken betydning har ideologi og partikonkurranse hatt for forløpet, og hva er følgene for det familiepolitiske regimets karakter? Nøkkelord: familiepolitikk, Norge, ideology, partikonkurranse