Język wartości - Jacek Schindler (Acta Universitatis Wratislaviensis. Prace Kulturoznawcze)
Wartość jako kategoria naukowa jest współcześnie wykorzystywana sporadycznie. Zwykle jest ignorowana, a jeśli się już o niej wspomina, to dla przytoczenia argumentów na rzecz jej odrzucenia. Jednak każde odrzucenie wartości podkreśla doniosłość leżących u jego podstaw rozstrzygnięć aksjologicznych.