اثر پرورش ماهی قزل‏‌آلای رنگین‌‏کمان (Oncorhynchus mykiss) در قفس شناور بر ساختار جمعیت فیتوپلانکتونی در منطقه عباس‌‏آباد، حوضه جنوبی دریای خزر. - عرفان کریمیان; محمد ذاکری; سید محمد وحید فارابی; مهسا حقی; پریتا کوچنین (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
این تحقیق با هدف تعیین اثر فعالیت پرورش ماهی قزل‎آلای رنگین کمان در قفس شناور بر توزیع و ساختار جمعیت فیتوپلانکتونی منطقه عباس‎آباد در حوضه جنوبی دریای خزر طراحی گردید. بدین‎ منظور نمونه‎‎های آب و فیتوپلانکتون از فواصل 5، 50، 100 و 1000 متری از قفس‎های پرورش ماهی طی 4 دوره شامل دی‎ماه 1393 (قبل از پرورش)، اسفند و اردیبهشت‎ماه (دوره پرورش) و مردادماه 1394 (بعد از دوره پرورش) جمع‎آوری شدند. نتایج آنالیز عوامل فیزیکوشیمیایی آب نشان داد که بیشتر عوامل اندازه‏گیری شده فقط طی دوره‌های مختلف نمونه‏برداری دارای تفاوت معنی‏دار بودند (05/0>P). در این بررسی، در مجموع 42 گروه‏ فیتوپلانکتون متعلق به پنج شاخه با غالبیت شاخه‏‏ی باسیلاریوفیتا (44/76%) شناسایی گردید. نتایج نشان داد که فراوانی بیشتر نمونه‏های غالب فیتوپلانکتونی طی دوره‏های مختلف نمونه‏برداری دارای اختلاف معنی‏دار بود (05/0>P)، اما این اختلاف معنی‏دار بین ایستگاه‏های مختلف فقط برای تعداد کمی از گونه‏های مورد مطالعه مشاهده گردید. همچنین نتایج حاصل از تعیین اثر عوامل محیطی با استفاده از آزمون CCA روی فراوانی جمعیت باسیلاریوفیتا تأثیر کم و همبستگی مثبت با کدورت و نیتروژن کل را نشان داد، در حالی‏که اثر دما و آمونیوم روی فراوانی آن منفی بود. به‎نظر می‌رسد فعالیت پرورش ماهی قزل‏‏آلای رنگین‎کمان در قفس در منطقه عباس‎آباد، به‎دلیل تراکم پائین ماهی، کوتاه بودن طول دوره‎ی پرورش و سرعت زیاد جریان‎های آبی بر بعضی عوامل کیفی و غلظت مواد مغذی آب تأثیر جزئی داشته اما اثر قابل ملاحظه‎ای روی جوامع فیتوپلانکتونی محیط اطراف قفس نداشت و تغییرات مشاهده شده در ساختار فیتوپلانکتونی بیشتر با تغییرات فصلی مرتبط بود.