Населення в міжнародному праві: поняття, категорії і правовий статус - V. O. Shulha; A. A. Kurpan; T. S. Musiienko (Аналітично-порівняльне правознавство)
Стаття присвячена дослідженню населення в міжнародному праві, його поняття, категорій та правового статусу. Особливу увагу приділено аналізу чинної нормативно-правової бази, яка регулює правовідносини щодо різних категорій населення в міжнародному праві. У статті розглянуто ключові аспекти визначення правового статусу населення, включаючи класифікацію, громадянство, права людини та особливі категорії осіб. В умовах глобалізації та зростання міграційних процесів актуальними стають питання ефективного регулювання правового статусу різних категорій населення. Це досягається завдяки розробці міжнародних конвенцій, імплементації міжнародних стандартів у національне законодавство та впровадженню спеціальних механізмів захисту прав вразливих груп.