ارزیابی روش سطح پاسخ بر تغییرات نقطه ذوب و دمای ژله‌ای کاراگینانflagelliformis Hypnea - محمد رضا انتصاریان; سید مهدی اجاق; معظمه کردجزی (مجله بهره‌برداری و پرورش آبزیان)
بیوپلیمر دریایی کاراگینان از دیواره سلولی کارژینوفیت‌های قرمز استخراج می گردد. در این پژوهش تاثیر شرایط مختلف استخراج بر نقطه ذوب و دمای تشکیل ژل کاراگینان استحصالی از کارژینوفیت flagelliformis Hypneaبا روش رویه سطح پاسخ (RSM) مورد بررسی قرار گرفت. بازه متغیرهای ورودی شامل غلظت قلیا (2-25/0 درصد w/v)، دمای استخراج (90-70 درجه سانتیگراد) و زمان استخراج (60-240 دقیقه) در 5 سطح بودند. مطابق با نتایج، تمامی متغیرهای ورودی بر نقطه ذوب معنادار بودند (05/0p<). در صورتی که غلظت قلیا تنها متغیر خطی ورودی بر دمای تشکیل ژل کاراگینان بود. تعیین نقطه بهینه برای نقطه ذوب و دمای تشکیل ژل با مدل چندجمله‌ای محاسبه گردید. مقادیر بهینه متغیرهای مستقل با استفاده از روش تابع مطلوب برای غلظت قلیا، دما و زمان استخراج به ترتیب 54/1 درصد، 85 درجه سانتیگراد و 203 دقیقه بودند. آزمایشات تاییدی برای نقطه ذوب و دمای تشکیل ژل به ترتیب 91/0±81/63 درجه سانتیگراد و 62/0±29/37 درجه سانتیگراد بدست آمدند. تطابق مقادیر واقعی با مقادیر پیشنهادی حاکی از توانمندی مدل بود (05/0p>).