„Będę się na nowo uczył mówić i połykać?” - Ludmiła Halczy-Kowalik; Małgorzata Stecewicz (Logopedia)
Utrzymanie odżywiania drogą naturalną i zrozumiałej wymowy po radykalnym wycięciu raka języka wymaga zwykle odtworzenia wyciętego narządu, istotnego dla połykania i mowy. Niezależnie od sposobu rekonstrukcji pooperacyjna rehabilitacja jest ważną częścią leczenia. Obejmu-je: określenie zaburzenia, weryfikację mechanizmów kompensacyjnych stosowanych samorzutnie przez chorych, wdrożenie manewrów połknięciowych pod kontrolą wideoradiologii, poszukiwanie wraz z chorym zastępczych miejsc artykulacyjnych