Діджиталізація діяльності адвоката - N. M. Pavliuk (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджуються окремі питання використання адвокатом сучасних автоматизованих систем, цифрових та інформаційних технологій. Підкреслено, що професійна діяльність адвоката пов’язана з отриманням, обробкою, зберіганням та передачею великої кількості інформації різного роду. Тому без знання та використання комп’ютерних технологій загалом, тенденцій комп’ютеризації й інформатизації, інформаційних систем тощо адвокат не може ефективно виконувати свої функції. Вплив інформаційних технологій на діяльність адвокатів, зокрема, багато в чому обумовлений спрямованістю державного управління та сучасної політики більшості країн, в тому числі і України, на діджиталізацію різних сфер життєдіяльності суспільства. Діджиталізація визначається як процес, що включає в себе цифрову трансформацію, автоматизацію та проявляється у вигляді зміни в процедурах, врегульованих законодавством та пов’язаних з переходом від процесів у паперовій формі до прямих он-лайн процедур, які потребують безпосередньої участі посередника чи компетентного органу, використовуючи мережу Інтернет. Автоматизовані інформаційні системи та робочі місця, комп’ютерні бази та банки даних забезпечують не лише ефективну обробку та зберігання отриманої адвокатом інформації, а й можливість швидкого пошуку необхідних фактів. Поряд із поняттям діджиталізації у юридичну практику все активніше входить і поняття Legal Tech (від англ. Legal Technology – інформаційні технології в юридичній діяльності) – галузь поєднання юридичної практики та цифрових технологій, головним чином шляхом створення і розвитку комп`ютерних програм у широкому сенсі (офлайнові та онлайнові застосунки, чатботи, скрипти, пошукові системи і багато чого іншого) з метою підвищення ефективності, швидкості, якості, зручності та економності вирішення тих чи інших юридичних завдань. Діджиталізація адвокатури як важливий стандарт функціонування цього інституту передбачає насамперед застосування сучасних електронних технологій у роботі адвоката й органів адвокатського самоврядування. Отже, ефективність професійної діяльності адвоката багато в чому залежить від рівня його інформаційного забезпечення та вміння його застосування.