Smutek wiecznego życia. Filmowe wyobrażenia mitu o nieśmiertelności - Piotr Zwierzchowski (Kwartalnik Filmowy)
Pragnienie nieśmiertelności należy do najstarszych mitów ludzkości i nieodmiennie łączy się z pierwiastkiem boskim. Autor przytacza wzorcowe mity o Gilgameszu i Demofooncie, które opowiadają o nieśmiertelności nieosiągalnej dla człowieka. Dar nieśmiertelności ma też swoje drugie, złowrogie oblicze, wieczną samotność, monotonię, brak poczucia zmienności, brak szansy na rozwój. I temu właśnie poświęcone są rozważania Zwierzchowskiego. Autor postrzega w filmie i kulturze popularnej współczesną formę mitologii, przez którą przejawiają się niepokoje i lęki teraźniejszości. Pod tym kątem analizuje filmy takie jak seria Nieśmiertelny (Highlander) czy horrory wampiryczne, takie jak Nosferatu wampir Herzoga i Wywiad z wampirem Jordana. Jak pisze: Brak świadomości śmierci, ostatecznego ukojenia, okazuje się większym wyzwaniem i cierpieniem niż groza jej nadejścia. (…) Czyż można więc się dziwić, że człowiekowi łatwiej jest znaleźć sens w śmierci niż w nieśmiertelności?