بررسی تأثیر برخی ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﺧﺎک بر جذب آرسنیک و کادمیوم توسط گیاه دارویی خارمریم (Silybum marianum) - زهرا عربی (مدیریت خاک و تولید پایدار)
در این پژوهش، ﻧﻘﺶ ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﺧﺎک بر جذب آرﺳﻨﯿﮏ و کادمیوم خاک توسط گیاه دارویی خارمریم (Silybum marianum) و نیز توانایی گیاه پالایی آن، مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور منطقه اطراف کارخانه آسفالت شهرستان کلاله، به 6 قطعه (A, B, C, D, E, F) با مساحت تقریبی هر کدام یک هکتار تقسیم شد. مناطق A و D در دو طرف رودخانه، نزدیک‌ترین مناطق به کارخانه آسفالت هستند. یک منطقه غیر آلوده نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. مقدار تجمع آرسنیک در گیاهان جمع‌آوری شده از کرت‌های A و D (83/6 و 18/6 میلی‌گرم آرسنیک بر کیلوگرم وزن خشک گیاه) از حد مجاز در گیاه بیشتر می‌باشد. همچنین بیشترین میزان جذب کادمیوم در کرت A (58/1 میلی‌گرم کادمیوم بر کیلوگرم وزن خشک گیاه) و بعد از آن کرت D با مقدار جذب (41/1 میلی‌گرم کادمیوم بر کیلوگرم وزن خشک گیاه) مشاهده شد که در هر دو کرت بیشتر از حد مجاز استاندارد بوده است. با توجه به نتایج، بین ظرفیت تبادل کاتیونی و کربن آلی خاک با آرسنیک و کادمیوم جذب شده در گیاه همبستگی منفی دیده شد. در پژوهش حاضر، مقدار آرسنیک جذب شده در گیاهان مناطقی که اسیدیته و شوری بالاتری داشتند، بیشتر بوده است. با توجه به این که شاخص تجمع زیستی هم در ریشه و هم در اندام هوایی برای هر دو فلز آرسنیک و کادمیوم، در تمام کرت‌ها کوچک‌تر از یک بود، گیاه خارمریم نمی‌تواند گیاه بیش اندوز، برای این دو عنصر باشد.