Doğu Anadolu Bölgesinde Güvenilir Yağışın Belirlenmesi - Türker Türker; M.ali Tokgöz (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışmada Doğu Anadolu Bölgesinde Ağrı , Bingöl, Elazığ , Erzincan, Erzurum, Iğd ı r, Kars, Malatya, Muş ve Tunceli illeri ile bu illere bağl ı 106 meteoroloji istasyonundan elde edilen verilere göre, güvenilir ya ğış değerlerinin elde edilmesine çalışı lmışt ı r. Araşt ı rmada, bilgisayar yard ımı yla onar günlük ya ğış veriled Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yap ı lar ve Sulama Bölümünde geli ştirilen "GOVENYAĞ" isimli program yardımı yla değerlendirmeye al ı nmış ve her istasyona ait onar günlük % 10 olas ı l ı k aralığı ile güvenilir yağış değerleri hesap edilmiştir. Güvenilir yağış değerine ek olarak tarımsal faaliyetlerin planlanmas ı nda kullan ı lmak üzere uzun y ı llara ilişkin aylı k donlu, karla örtülü , yağışlı ve dolulu günler ortalamaları kullan ı cı ları n hizmetine sunulmuştur.