بررسی تمایل به خواندن زبان‌آموزان زبان انگلیسی به‌عنوان زبان خارجی با رویکرد نظریه زمینه‌ای - سعید مجردی; مسعود ذوقی; نادر اسدی (پژوهش‌های زبان‌شناختی در زبان‌های خارجی)
علاقه‌مندی به برقراری ارتباط (WTC) که گاهی اوقات با عنوان علاقه‌مندی به خواندن (WTR) هم شناخته می‌شود، اغلب به‌عنوان بخشی از یک ساختار کلی در نظر گرفته می‌شود که وابسته به زبان است. در واقع، اصول نظری به کار رفته در تئوری تمایل به برقراری ارتباط (WTC) بدون هیچ توجیه تجربی‌ای، برای تمایل به خواندن (WTR) به کار گرفته شده است. در این پژوهش، ما تمایل به خواندن را به‌عنوان یک مفهوم مستقل معرفی و مفهوم‌پردازی می‌کنیم. با توجه به اهمیت خواندن در بستر آموزش زبان انگلیسی به‌عنوان زبان خارجی (EFL) در ایران، بر آن شدیم تا مفهوم تمایل به خواندن را بررسی کنیم تا درک بهتری از آن به دست آوریم. به همین منظور، با تکیه بر یک مطالعه مبتنی بر نظریه بنیادی (گراندد تئوری)، ‏۲۵ مصاحبه را انجام داده و از نرم‌افزار MAXQDA 2022 برای تحلیل محتوای کیفی استفاده نمودیم که شامل سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی بود. تحلیل مذکور منجر به یک دسته‌بندی مرکزی از تمایل به خواندن در زبان انگلیسی به‌عنوان زبان خارجی شد که یک ساختار چندبُعدی داشته که با یک طبقه‌بندی پنج‌بعدی از یکدیگر متمایز می‌شوند که شامل: محرک‌های زمینه‌ای (محرک‌های پایین‌به‌بالا، محرک‌های بالابه‌پایین)، راهبُردها، عوامل بازدارنده، عوامل عِلّی (محرک‌های مرتبط با کلاس) و تمایل به خواندن می باشند که می‌توانند تمایل به خواندن را در میان فراگیران EFL  شکل دهند. پایایی مدل از طریق شاخص کاپا (کمتر از ۱٫۹۶) برآورد شد که از لحاظ آماری معنادار بود. به‌طور کلی، نتیجه‌گیری می‌کنیم که تمایل به خواندن در EFL را می‌توان در کنار سایر احساسات مرتبط با زبان که با خواندن EFL مرتبط هستند، در نظر گرفت.