METODOLOGINIAI INFORMACIJOS VISUOMENĖS STUDIJŲ PROFILIAI: VYNAS JAUNAS, VYNMAIŠIAI SENI? - Marius Povilas Povilas Šaulauskas (Problemos)
Straipsnyje aptariami nūnai sparčiai besiformuojančio naujo studijų lauko - informacijos visuomenės studijų - metodologiniai pastoliai. Pasitelkus retrospektyvią žiūrą pateikiama dvejopa - de dicto ir de re - informacijos visuomenės teorijų tipologija. Tos teorijos, remiantis metodologine de dictopamatinių metodologinių paradigmų, vartojamų informacijos visuomenės teorijose, analize, yra paskirstomos į keturis pogrupius: konflikto (a' la mode de Marx), funkcines (a' la mode de Durkheim), supratimo (a' la mode de Weber), ir eklektines (a' la mode de Tilly) teorijas. Antra vertus, remiantis de re tyrimu, atskleidžiančiu pačios šiuolaikinės socialinės kaitos pobūdį, jos - pareinamai nuo ekonominės arba socio-kultūrinės pakraipos - klasifikuojamos į kontinuacines (a' la mode de Callinicos ir, resp., Giddens) ir inovacines (a' la mode de Machlup ir, resp., Castells) informacijos visuomenės teorijas. Parodoma, kad net ir pačios radikaliausios koncepcijos, teigiančios kokybiškai naujo "Informacijos amžiaus" pradžią, lieja seną vyną (t. y. metodologinį instrumentarijų, pritaikytą modernybės konceptualizacijai) į naujus vynmaišius (t. y. į iki šiol nematytą socialinę morfologiją, ex definitio reikalaujančią naujų metodologinių prielaidų ir principų). Pagrečiui aptarimos ir tolesnės naujųjų informacijos visuomenės studijų perspektyvos. Raktažodžiai: sociologija, metodologija, informacijos visuomenė, šiuolaikinės sociologinės teorijos, tarpdalykiškumas, daugiadalykiškumas, šiuolaikinės visuomenės studijos.