Kamu Performans Yönetiminin Memurlar Tarafından Değerlendirilmesi: Bir Alan Çalışması - Mehmet Göküş; Erdal Bayrakçı; Yasin Taşpınar (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Kamu kurum ve kuruluşlarıtarafından yerine getirilen kamu hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yerine getirilip getirilmediğinin değerlendirilmesi günümüz yönetim anlayışında önemli bir unsur haline gelmiştir. Bu konuda kamu kurum ve kuruluşlarının en büyük yardımcısıise kamu performans yönetimi alarak karşımıza çıkmaktadır. Kamu performans yönetimi, çalışanlarının performansının sürekli gelişimini hedeflenen ortak amaçlarla birleştirmeyi ve bu amaçlara ulaşmak için gerekli planlama-ölçme-yönlendirme-kontrol işlevlerini, yönetimin diğer işlevleri ile koordineli olarak yürütmeyi öngören bir yönetim biçimidir. Performans yönetimi verimliliğe, etkinliğe ve ekonomik tutumlu olmaya odaklanmışörgüt yönetimi anlayışıolup, tüm bunlara ulaşabilmek için ölçülebilir amaçlar koymayıve bu amaçlara ilişkin olarak da çıktılarısürekli ölçmeyi gerekli kılmaktadır. Bunun birlikte kamu ve özel sektörde performans yönetiminin temel felsefesi aynıolsa da, uygulamada ortaya çıkan kültürel ve politik nedenlerden dolayıfarklılıklar göstermektedir. Bu faklılıkların en önemlisi kamu örgütleri için önceliğin kamu yararıolmasıdır. Bu çalışma, küreselleşme süreci ile birlikte gündeme gelen ve özellikle de özel sektörde çok genişuygulama alanıbulan performans yönetiminin kamu yönetiminde uygulanan şekli olan kamu performans yönetimi konusunda uygulayıcıdurumda olan memurların kamu performans yönetiminin getirdiği ilkeler, ölçütler ve uygulamaya ilişkin görüşlerini ortaya koyup değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde kamu performans yönetiminin ortaya koyduğu kavram, ilke ve ölçütler konusunda araştırmaya katılan memurların ve yöneticilerin genel olarak olumlu düşünceler içerisinde oldukları görülmüştür.