بررسی اسطوره‌های دوقلو در رمانی از سردار ازکان - هیوا حسن پور; آزاده اسلامی; محمدحسن حسن زاده نیری (پژوهش ادبیات معاصر جهان)
این نوشتار به تحلیل رمان «رز گمشده» می‌پردازد. بسامد بالای عناصر اسطوره‌ای و مولفه‌های عرفانی در کنار یکدیگر، حضور هر کدام از آن دو دسته را در این رمان دلالت‌مند ساخته است. در این پژوهش، اولا وحدت اسطوره‌های دوقلو در متن و ثانیا فرم داستان و شگردهای ادبی آن در ارتباط با وحدت مذکور تحلیل شده و نشان داده شده است که رمان مذکور بستر بسیار مناسبی برای بازتاب اسطوره‌های آرتمیس و مریم مقدس است. ازکان از این اسطوره‌های قدیمی، خوانشی نو کرده و سر انجام میان آنها این‌همانی و وحدت ایجاد کرده است و بدین سان مهر تایید دیگری بر نظر جوزف کمبل اسطوره شناس بزرگ زده است که معتقد است اسطوره‌های متفاوت و دوگانۀ شرق و غرب علی رغم خصایص متضادی که دارند، در ابتدا یکی بوده و از یک اسطورۀ واحد مشتق شده‌اند. نیزنشان داده شده است که فرم داستان با درونمایۀ اصلی آن دارای هماهنگی و تناسب دلالت‌مند و هنرمندانه‌ای است و فرم داستان به نحو موثری در خدمت درونمایۀ اصلی رمان قرار گرفته-است.