Reformationens betydning for det danske sprog - Marita Akhøj Nielsen (Teologisk Tidsskrift)
For at kunne indkredse reformationens betydning for det danske sprog gives først et overblik over den førreformatoriske dansksprogede litteratur med fokus på vigtige religiøse genrer: prædikener, bibeloversættelser og åndelige viser. På den baggrund fremlægges det sproglige nybrud i de tidligste lutherske skrifter på dansk (fra perioden 1524–1536): normeringen af skriftsproget, den nye polemiske genre, anvendelsen af dansk i liturgiske tekster og skabelsen af menighedssalmen. Baggrunden for det sproglige nybrud er ikke kun reformationen, men også humanismen og bogtrykket. Forholdet mellem de tre faktorer diskuteres løbende og gøres op i den afsluttende syntese.