Idee kodyfikacji napoleońskich. Od utopii do realizmu - Katarzyna Sójka-Zielińska (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Rocznica dwustulecia Kodeksu Napoleona, świętowana przez środowiska prawnicze kilku kontynentów naszego globu, daje również historykom prawa sposobność poszukiwania odpowiedzi na pytanie: jakie wartości wnieść może wiedza o dziejach kodyfikacji napoleońskich dla dzisiejszego prawoznawstwa, jak dalece doświadczenia tamtej epoki posłużyć mogą przy rozwiązywaniu problemów współczesności.