Organitzar la Nit Estellés des de l’aula: una aplicació didàctica - Diana Nastasescu; Cristian V. Picó Herraiz (Ítaca)
Aquest article presenta una situació d’aprenentatge basada en l’organització d’una Nit Estellés per a l’ESO. L’objectiu és integrar l’ensenyament de la llengua i la literatura catalanes en un context significatiu, tot fomentant la competència comunicativa i literària de l’alumnat. A través d’aquest projecte, els estudiants es converteixen en agents actius del seu aprenentatge, donant forma a una experiència col·lectiva que vincula l’aula amb la comunitat. La metodologia emprada s’insereix dins l’enfocament comunicatiu per tasques, que prioritza l’aprenentatge basat en la realització de tasques autèntiques amb una finalitat comunicativa i social. El procés inclou activitats d’expressió escrita (redacció de correus electrònics, anuncis i comunicats), comprensió oral i lectora (visionat de vídeos, selecció i anàlisi de poemes) i expressió oral (recital poètic i elaboració de cartells multimodals). Aquest conjunt de tasques permet desenvolupar totes les competències del currículum de llengua i literatura. Els resultats obtinguts evidencien una millora en la implicació i autonomia de l’alumnat, així com un interès creixent per la figura d’Estellés i la seua poesia. Les conclusions subratllen la flexibilitat i adaptabilitat d’aquesta situació d’aprenentatge, que pot ser implementada en diferents nivells educatius i ajustada segons les condicions de cada centre. Així mateix, es posa en relleu el potencial d’aquest tipus d’iniciatives per resignificar els espais públics a través de la literatura. Per tant, l’organització d’una Nit Estellés des de l’aula esdevé un marc idoni per a l’educació literària, i promou una experiència d’aprenentatge vivencial, col·laborativa i arrelada a la cultura pròpia.