Utenlandsadoptertes erfaringer med rasisme og diskriminering - Mariann Stærkebye Leirvik; Vilde Hernes; Tone Maia Liodden; Kristian Rose Tronstad (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Sammendrag Forskningen på rasisme og diskriminering i Norge har i hovedsak konsentrert seg om erfaringer blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre. Vi vet mindre om omfanget av rasismen og diskrimineringa som utenlandsadopterte møter, og hvordan slike erfaringer arter seg. Denne studien er den første i norsk sammenheng som utforsker disse temaene både kvalitativt og kvantitativt. Vi finner at utenlandsadopterte opplever diskriminering i et betydelig omfang. Erfaringene varierer fra direkte rasistiske og diskriminerende hendelser til mer subtile signaler om at andre ikke vurderer dem som norske. Utenlandsadopterte har mye til felles med andre synlige minoritetsgrupper som opplever diskriminering, men de har også noen unike erfaringer, som at noen av dem ikke bare opplever forskjellsbehandling fra fremmede og bekjente, men også fra sine aller nærmeste. Mange utenlandsadopterte føler seg mer alene i møte med rasisme fordi de ikke har andre i sine nære omgivelser som de kan speile seg i, eller som deler liknende erfaringer.