Motoryka mała i jej rola w procesie rozwoju mowy dziecka - Jolanta Ostrowska-Hązła (Kultura i Wychowanie)
Artykuł opisuje znaczenie roli motoryki małej w rozwoju mowy dziecka. Usprawniając ręce, dostarczając im doznań czuciowych, pobudzamy rozwój mowy. Mowa to długotrwały proces i wiele czynników ma wpływ na jej kształtowanie się.