TESTIRANJE TEORIJE ARENDA LIJPHARTA U PRAVNOM I POLITIČKOM SISTEMU EVROPSKE UNIJE - Davor Trlin (Годишњак Правног факултета у Бањалуци)
U ovom radu autor analizira ustavni i politički sistem Evropske unije, kao oblik integracije država sa primijenjenim demokratskim političkim režimom. Prvi cilj rada je da se objasni kakva je pravna priroda Evropske unije (da li je to međunarodna organizacija, federacija ili konfederacija...) i koji se model demokratije primjenjuje u Evropskoj uniji. U ovom radu označiću Evropsku uniju kao konfederaciju i dati argumente za taj stav. Takođe, testiraću mišljenje Arenda Lijpharta da je Evropska unija primijenila konsocijacijsku demokratiju. Uporediću svoje nalaze sa drugim progresivnim oblicima federalizma u svijetu (Sjedinjene američke države, Njemačka, Austrija i Švajcarska). Drugi cilj rada je analizirati kako se demokratija i federalizam preklapaju i nadopunjuju i koji su razlozi da se država/forme udruživanja država prihvate jednog oblika. Principi konsocijacije i federalizma se ponekad miješaju, tako da primjena mehanizma konsocijacijske demokratije donosi stav da jedna država nije federacija (pa samim tim ni država), već oblik udruživanja država. U radu se nudi komprehenzivna interpretacija Evropske unije kao nove forme konsocijacije (koju možemo zvati međudržavnom konsocijacijom), različitom od klasičnih federalnih i unitarnih konsocijacija.