ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ЕФЕКТИВНІСТЮ ФУНКЦІОНУВАННЯ М’ЯСОПЕРЕРОБНОГО ПІДПРИЄМСТВА - А. Д. Чикуркова; Е. В. Добровольська (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка)
Статтю присвячено проблемам забезпеченню управління ефективністю функціонування м’ясопереробного підприємства. Натепер управління ефективністю – це багатогранна проблема, яка потребує використання різних управлінських підходів. Визначено, що управління ефективністю діяльності підприємства являє собою цілеспрямоване оперативне регулювання діяльності за напрямами управління ефективністю для забезпечення відповідності фактичного стану підприємства заданим параметрам. Здійснюється порівняння ефективності та результативності управління ефективністю діяльності підприємства. Аналіз ефективності використання виробничо-фінансових ресурсів м’ясопереробного підприємства дозволив виявити та визначити особливості управління його ефективністю функціонування. Проте підприємство не позбавлено слабких сторін, як-от: зменшення ефективності використання матеріалів і основних засобів, перевищення темпів зростання сукупних витрат над темпами зростання сукупних доходів і значна невідповідність термінів погашення дебіторської та кредиторської заборгованості. Слабкими сторонами виробничо-фінансової діяльності підприємства є зменшення ефективності використання основних засобів, підвищення ефекту виробничого левериджу та висока залежність від зовнішніх джерел фінансування. Проаналізованому підприємству властиві посилення витратного механізму, зниження ефективності використання оборотного капіталу, відсутність власних оборотних коштів для покриття запасів, поточна неплатоспроможність і значна залежність від позикового капіталу. Доведено, що м’ясопереробна галузь є одним із провідних секторів країн із ринковою економікою, оскільки вирішує важливі проблеми як економічного, так і соціального характеру. Проведені дослідження за матеріалами Товариства з обмеженою відповідальністю «Верест» дали можливість виявити основні проблеми діяльності підприємства, що притаманні більшості переробних підприємств, серед них – низька здатність системи управління підприємством забезпечувати реалізацію основних функцій аналізу, прогнозування, планування. Установлено, що в Товаристві з обмеженою відповідальністю «Верест», як і в більшості підприємств, керівник одноосібно поєднує основні функції з управління ефективністю господарської діяльності підприємства. На прикладі конкретного підприємства напрацьовано низку заходів з управління ефективністю, які можуть бути використані іншими суб’єктами бізнесу.