ПЛАСТИЧНЕ ЗАКРИТТЯ РАНОВОГО ДЕФЕКТУ У ХВОРИХ НА РАК СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ ПОРОЖНИНИ РОТА І РОТОВОЇ ЧАСТИНИ ГЛОТКИ ІІІ - ІV СТАДІЇ - O. O. Halay (Клінічна хірургія)
Проаналізовані результати лікування 124 хворих з приводу місцево поширеного раку (МПР) слизової оболонки (СО) ротової порожнини (РП) і ротової частини глотки (РЧГ), у яких після широкого видалення тканин утворився дефект, що неможливо було закрити шляхом простого зашивання. Їм здійснена первинна пластика з використанням шкірно-м’язового або шкірно-жирового клаптя. Найскладнішим для пластики є дефект, що утворюється при резекції дна РП з переднім фрагментом нижньої щелепи. Визначені основні принципи пластики дефектів. Вибір пластичного матеріалу залежить від конкретної клінічної ситуації, обсягу хірургічного втручання, розташування дефекту та його величини.