Düzce University - Ali BAHAR; Sajjad WAHEED; Md. Ahsan HABİB (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Kuantum-noktası Hücresel Otomasyon (KHO), nano ölçekteki mantık dizaynlarında kullanılan ve süratli hız, ultra düşük güç tüketimi ve yüksek skalada entegrasyon ve yüksek anahtarlama frekansı yüzünden geleneksel Tümler Metal Oksit Yarıiletkenlerin yerini almada gelecek vadeden alternatif teknolojilerden biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, KHO mantık geçitlerine; KHO kablosu, 3-girdi çoğunluk ve KHO dönüştürücü geçitlerine, dayanan Fredkin geçitinin etkili bir dizaynı sunulmuştur. Dahası, önceki dizaynla kıyaslandığında önerilen dizaynın hücrelerinin sayısı, kaplanan alan ve gecikme zamanı sırasıyla %62,20, %76,70 ve %25 azalmıştır ve aynı zamanda eş düzlemli kablo çaprazlamasını önlemiştir. Sunulan tasarımın işlevsel doğruluğu QCADesigner araçları kullanılarak kanıtlanmıştır. Önerilen devre düşük güç tüketen hata-toleranslı system oluşturmaya uygundur ve KHO’da yüksek dereceli entegrasyon uygulamalarını arttırabilir