Özgeciliğin Çeşitli Demografik Değişkenlerle İncelenmesi: Sakarya Örneği - Musa Yıldırım; Pınar Topcuoğlu (Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin özgecilik tutumlarının belirlenen demografik değişkenlere(cinsiyet, sınıf düzeyi, sosyoekonomik düzey, bölüm) göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini araştırmak amaçlanmıştır.Araştırma grubu 2014-2015 eğitim öğretim yılında Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin farklı bölümlerinde öğrenim gören 517 (369 kadın, 128 erkek, 20 belirtmemiş) kişiden oluşmaktadır. Üniversite öğrencilerinin özgecilik tutumlarını ölçmek amacıyla, “Kişisel Bilgi Formu” ve “Özgecilik Ölçeği” kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen verilere göre, özgeciliğin cinsiyete göre istatistiksel olarak farklılık gösterip göstermediğini incelemek için Independent Samples T-Testi ve sınıf düzeyi, sosyoekonomik düzey ve bölüm bazında farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek için One-Way Anova Testi kullanılmıştır. T testi ve One-Way Anova analizleri sonucunda özgecilik tutumlarının sadece bölüme göre farklılık gösterdiği cinsiyet , sınıf düzeyi ve sosyoekonomik düzeye göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği sonucuna ulaşılmıştır.