Milli Mücadele Dönemi Türk-Sovyet İlişkilerinde Kafkas Seddi Meselesi - Ömer Erden (Vakanüvis Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi)
Milli Mücadele sürecinde Ankara Hükümeti’nin yardım alabileceği tek büyük devlet Sovyet Rusya idi. Ancak Sovyet Rusya’nın Ermenistan’ı himaye eder tavrı, bu yardımın önündeki en büyük engeldi. Gümrü Antlaşması sonrası İngiltere-Fransa’nın Ankara Hükümeti’ne yakınlaşma çabaları Sovyet Rusya’yı oldukça endişelendirdi. Ankara’nın İngiltere ve Fransa ile anlaşarak kendilerine karşı cephe alacağını düşünen Sovyet Rusya buna engel olmaya çalıştı. Bu durum Ankara Hükümeti’nin Misak-ı Milli dâhilin Sovyet Rusya ile Moskova Antlaşması’nı imzalamasında oldukça etkili oldu.