Правовий режим прибережних захисних смуг за законодавством України - V. V. Bohdanov (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Вказується, Україна відзначається не лише обширними територіями, що ставлять її в ряд найбільших держав Європи, а й надзвичайно вигідним географічним положенням. Країну перетинає розгалужена мережа річок, вона багата на озера та омивається морськими водами. Вода виступає не просто природним компонентом, а життєдайним ресурсом, який забезпечує існування всіх живих організмів і формує основу природних скарбів. Завдяки цьому Україна володіє надзвичайно різноманітними природними багатствами з живописними ландшафтами, серед яких трапляються справді неповторні куточки природи.