Fredelig konflikthåndtering blant store cannabisdyrkere - Eirik Hammersvik (Tidsskrift for Samfunnsforskning)
Illegale markeder for rusmidler blir ofte beskrevet som ekstremt voldelige. En vanlig forklaring er at begrenset tilgang på formell sosial kontroll gjør vold nødvendig for å presse konkurrenter og disiplinere til lojal og pålitelig oppførsel. Under et feltarbeid blant store og små cannabisdyrkere fikk jeg et annet bilde av voldens rolle. I artikkelen redegjør jeg for en konflikt som endte med store økonomiske tap for de fire involverte stordyrkerne. Dyrkerne unngikk allikevel vold. De var nemlig redde for at vold ville tiltrekke uønsket oppmerksomhet fra politiet og avskrekke kunder. I stedet brukte de ulike strategier for å forebygge konflikter. Når konflikter allikevel oppsto, ble de håndtert med fredelige midler. I forskningslitteraturen blir fredelige konflikthåndteringsstrategier ofte beskrevet som lite effektive. Denne studien viser derimot at fredelig konflikthåndtering kan være svært effektiv i vennebaserte distribusjonsnettverk. I avslutningen diskuterer jeg hvordan fredelig konflikthåndtering i vennenettverk kan være en del av forklaringen på hvorfor cannabismarkeder ser ut til å være fredeligere enn andre illegale markeder for rusmidler. Nøkkelord: cannabisdyrking, illegale markeder, vold, fredelig konflikthåndtering