DREPTUL LA ASISTENȚA MEDICALĂ ÎN SISTEMUL PENITENCIAR – PROBLEME, CONSTATĂRI, RECOMANDĂRI - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale)
Calitatea nesatisfăcătoare a asistenței medicale acordate persoanelor în custodia statului rămâne una din problemele sistemice ale sistemului penitenciar din Republica Moldova. Cele mai grave probleme, precum neacreditarea Spitalului penitenciar nr. 16 Pruncul, insuficiența resurselor umane, calitatea proastă a asistenței medicale rămân a fi problemele nesoluționate de către autorități. În cadrul studiului dat ne propunem drept scop analiza încălcărilor sistemice prezente în acordarea asistenței medicale în cadrul sistemului penitenciar. Pentru a atinge acest scop, ne-am tras următoarele obiective: a examina reglementarea dreptului la protecția sănătății în standardele universale și regionale, a determina obligații pozitive a autorităților, care reies din standarde, a analiza organizarea acordării asistenței medicale în sistemul penitenciar al Republicii Moldova. Cuvintele-cheie: asistență medicală, spital penitenciar, încălcări sistemice, protecția sănătății, tratament inuman și degradant.