EKONOMİK BÜYÜME VE İŞSİZLİK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN OECD ÜLKELERİ DÜZEYİNDE EKONOMETRİK BİR ANALİZİ - Haydar Akyazı; Umut Üzar (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Ekonomik büyüme ve istihdamdüzeyi gerek gelişmiş gerekse de gelişmekte olan ülkeler için oldukça önemli ikimakroekonomik göstergedir. Bu iki kritik gösterge arasındaki ilişki, Okun(1962) tarafından formülize edilmiş ve ekonomik büyümenin işsizlik oranınıazaltacağı belirtilmiştir. Okun Yasası teorik olarak güçlü bir çerçeve ve tutarlıbir yaklaşım sunmasına rağmen, son yıllarda dünya ekonomisinde kaydedilenbüyüme performansı veri iken, işsizlik oranlarında kayda değer bir iyileşmeninsağlanamaması (istihdamsız büyüme), ekonomik büyüme ve istihdam arasındaki ilişkininzayıfladığı şeklinde yorumlanmaktadır. Bu tartışmalar ışığında 2000-2016dönemini kapsayan çalışmada, 34 OECD ülkesinde, ekonomik büyüme ve işsizlikarasındaki nedensellik ilişkisinin iktisat teorisinin sağladığı bilgiyle uyumluolup olmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilenDumitrescu Hurlin nedensellik analizi sonucunda ele alınan ülkelerde iki yönlübir nedensellik ilişkisinin olduğu; böylece Okun Yasası’nın geçerli olduğutespit edilmiştir.