İstanbul’da Açık Yeşil Alanlarda Kurulan Dış Mekân Spor Aletlerinin Kullanımı Ve Beklentilerin Değerlendirilmesi - Şevket ALP; Nurbanu KAFADAR; Faruk ÇELİKEL (ISPEC Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan ve dış mekân spor aletlerinin yerleştirildiği; Beylikdüzü, Gürpınar, Çamlıca, Emirgan, Maçka ve Yıldız Parkları’nda yürütülmüştür. Bu alanları kullanan bireylerin profillerini belirlemek, aletlerle ilgili katılım ve beklentileri incelemek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Ankette; demografik yapı, egzersiz alanı ve egzersiz aletlerinin kullanımı olmak üzere üç başlık altında toplamda 41 soru sorulmuştur. Açık yeşil alanlarda yer alan dış mekân spor aletlerinden bireylerin yararlandığı ve memnun oldukları görülmektedir. Ankete katılan halkın %72 si bu uygulamadan memnun iken, % 28’i memnun olmadığını belirtmiştir. En fazla memnuniyet %76 ile Beylikdüzün’de iken, en az memnuniyet % 34 ile Emirgan’da tespit edilmiştir. Belediyeye ait açık yeşil alanlarda kurulan bu aletleri kullanıcıların; kilo verme ya da kilosunu kontrol altında tutma, fiziksel görünüşünü iyileştirme ve sosyal imajını geliştirmek gibi dış görünüşe yönelik nedenlerden ötürü kullandıkları tespit edilmiştir. Kişilerin ruhsal ve fiziksel sağlığına katkıda bulunan bu etkinliklerden beklenen faydanın sağlanması için bir takım önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu önlemler alındığında, mevcut açık yeşil alanlardaki spor aletlerinin daha doğru ve etkin bir şekilde kullanımı sağlanacaktır. Etkin ve verimli kullanılan açık yeşil alanlarının toplum sağlığına katkısı yanında insanların serbest zamanlarını daha verimli kullanımlarına da katkısı olacaktır.