Prilog poznavanju mikobiote jugoistočne Hercegovine - Diverzitet gljiva odjeljka Ascomycota na teritoriji Parka prirode „Orjen” - Nedim Jukić; Smiljan Tomić; Rade Gašić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci)
Tokom 2019. godine u granicama obuhvata Parka prirode “Orjen” realizovana su višestruka mikološka istraživanja s ciljem inventarizacije gljiva na ovom području. Među rezultatima istraživanja registrovan je i značajan broj pripadnika odjeljka Ascomycota od kojih su neke vrste po prvi put zabilježene na teritoriji Bosne i Hercegovine. U radu je prezentovan preliminarni spisak zabilježenih vrsta odjeljka Ascomycota dok su neke od vrsta (Desmazierella acicola, Bryoscyphus rhytidiadelphi, Pseudombrophila ripensis i Thecotheus keithii) detaljnije obrađene, uključujući njihovu ekologiju, fenologiju, morfološke karakteristike, poznate obrasce distribucije te eventualne egzistirajuće i potencijalne prijetnje na ovom području.